Vintage-ul ocupa, in ultima perioada cel putin, din ce in ce mai multe dulapuri, de diferite varste, bineinteles. Am insa indoielile mele in ceea ce priveste cunostintele multimii asupra acestui subiect. Sper sa ma insel cand afirm ca multa lume are o idee gresita despre semnificatia vintage-ului.

        Aceasta denumire nu s-a nascut in industria vestimentara ba din contra, prima data a fost folosita in cea alimentara, mai exact a bauturilor alcoolice. Termenul vintage a fost uzitat pentru a eticheta un vin vechi, de calitate, iar pe urma acest cuvant a fost preluat de iubitorii autovehiculelor vechi, de epoca. Abia dupa aceste etape de " tranzitie" a patruns in domeniul vestimentar.

        O haina poate fi considerata vintage daca are o vechime de aproximativ 25 de ani. In mod special, e apreciata perioada 1920-1960, asta deoarece sunt extrem de dorite iar ,in acelasi timp, dificil de procurat. Pentru perioada anilor 1960-1970 se prefera termenul de haine "retro", iar pentru "straiele" din anii 1980 (care primesc din ce in ce mai multa atentie) nu s-a stabilit, inca, clar o denumire.

        Imbracamintea vintage nu inseamna neaparat haine de marca sau cu o anumita eticheta, se refera mai mult la croiala hainelor si la calitatea acestora. Pretul unor haine vintage creste, respectiv scade odata cu vechimea lor, insa si datorita modului de consevare. Asta e diferenta principala dintre hainele produse in masa si cele cu adevarat vintage. Nu este vorba de cantitate, ci de calitate. Tocmai din aceasta cauza unii oameni prefera acest gen de haine.

        Imbracamintea vintage nu e facuta sau acceptata de orisicine, ba mai mult nu e inteleasa sau respectata la fel. Acest fel de garderoba necesita un surplus de atentie si ingrijire fiindca altfel materialele se vor deteriora, iar splendoarea lor va pali. Vintage-ul iti ofera un aer special, te poti simti pentru cateva momente ca si cum ai face parte din distributia filmului Coco Chanel sau de ce nu, sa te imaginezi ca fiind protagonistul/a acestuia. Te duce cu gandul la cafenele frantuzesti imbibate in fum de tigara unde vinul curge in nestire. O auzi pe Edith Piaf in fundal si iti retraiesti fanteziile nascute in noptile nedormite de pe malul marii sau de pe crestele Parangului.

        Ca o scurta concluzie, vintage-ul nu trebuie confundat cu hainele care au aspect de a fi vechi, dar sunt, de fapt, abia scoase din "cuptor". Il poti gasi foarte usor in dulapul bunicii sau al bunicului, sapa pe la targuri, solutii sunt o multime, doar rabdare sa fie.